Juustofondyy ja pähkinäleipä

guluteenitonmaitomunatonpahkinasoijaton

En ole koskaan ennen kaivannut juustofondyytä yhtä paljon kuin tänä talvena. Se taitaa johtua siitä, että leipä on melkein yhtä tärkeä kuin juusto, ja leipähän on gluteenittoman maailman isoin haaste.

Alkutalven aikana kokeilin fondyytä Schnitzerin “Rustico ja Amaranth” leivällä. Se oli hyvää, mutta tämä leipä ei kuitenkaan kelvannut tavallista leipää syöville kavereille. Jouluna kokeilin leipoa itse, ja vaikka resepti kuulostikin hyvältä, lopputulos ei ollut sitä mitä halusin. Testasin useita reseptejä, en siltikään löytänyt sitä mitä halusin. Vasta muutama viikko sitten sain sopivat leivät leivottu. Ja vaikka talvi onkin ohi, en tarvitse ensi talvella enää miettiä mitä leipää käyttäisin Fondyyn kanssa. Paras juttu on vielä se, että nirsoimmat kaverit tykkäävät siitä myös. Ihanaa!

Tässä on nyt tämä fondyykelpoinen pähkinäleipäresepti, joka perustuu Jessica Frej ja Maria Blohmin “Gluteenitonta leipää” pähkinähedelmäleipäreseptiin.

Pähkinäleipä

(leivo päivä ennen Fondyytä)

12 g hiivaa
400 g piimää
20 g siirappia

Liuota hiiva nesteeseen.

20 g tattarihiutaleita
200 g tattarijauhoa
½ tl suolaa
10 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Mittaa ainekset erilliseen kulhoon.
Lisää kuiva-aineet nesteeseen ja sekoita sileäksi taikinaksi.

40 g jauhettuja hasselpähkinöitä
40 g saksanpähkinöitä

Lisää pähkinät taikinaan, sekoita kunnes pähkinöitä on tasaisesti koko taikinassa.
Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota 1,5 tuntia.

Tattarijauhoa

Kaada taikina hyvin jauhetulle tasolle ja muotoile pyöreä leipä.
Nosta leipä leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Anna leivän nousta vielä tunti.
Paista leipä uunin alatasolla 200°C lämmössä yksi tunti.
Anna leivän jäähtyä kokonaan.
Leikkaa leipä suupaloiksi muutama tunti ennen fondyytä.

Toinen leipä, mikä sopii mainiosti fondyyhyn, on ranskansämpylät resepti samasta kirjasta, mutta sämpylöiden sijaan teen yhtä isoa leipää ja paistan sen noin tunnin.

guluteenitonmaitomunatonpahkinatonsoijaton

Juustofondyy puoli ja puoli

2 valkosipulikynttä

Puolita kynnet ja hieroa fondyypannua valkosipulilla.
Jätä valkosipuli pannuun.

400 g raastettua Gruyère AOP
400 g raastettua tai kuutioitua Vacherin Fribourgeois AOP
4 rkl Maizenaa (maissitärkkelystä)
350 ml valkoviiniä
Pippuria
1 hyppysellinen muskottipähkinää
1 hyppysellinen paprikaa

Lisää ainekset fondyypannuun ja sekoita yhteen.

Laita pannu hellalle ja kuumenna, jatkuvasti sekoittaen, kiehuvaksi kunnes juusto on sulanut.

4cl Kirschiä

Lisää Kirschi sulaneen juustoon ja jatka hämmentämistä kunnes pannussa on tasainen juustomassa.
Siirrä fondyypannu pöydälle lämpöalustalle.
Dippaa leipä, ja ehkä kirsikkatomaatteja, perunaa jne. Juustoon.
Muista hämmentää juustoa jatkuvasti.

Lisää fondyyreseptejä löydät Gruyèrin omilta sivuilta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *